CKV Nieuwerkerk

Nieuwerkerk onderuit in Amsterdam

Datum: 15-02-2020 19:02

Een onrustig Nieuwerkerk 1 is in Amsterdam tegen de eerste nederlaag van 2020 aangelopen. AW/DTV was na een 16-12 ruststand uiteindelijk met 27-25 te sterk. Al met al een terechte nederlaag voor Nieuwerkerk dat eigenlijk de hele wedstrijd achter de feiten aanliep. Een groot deel van de spelers had, zo leek het althans, teveel last van spanning en behaalde niet het normale niveau. Ondanks de aanmoedigingen van bijna 150 Nieuwerkerk supporters lukte het de ploeg niet om in de tweede helft de schade te repareren. Op 21-20, 23-22 en 25-24 kwam Nieuwerkerk dicht in de buurt van AW/DTV, maar uiteindelijk wonnen de Amsterdammers terecht. AW/DTV speelde zich daarmee veilig. Voor Nieuwerkerk is het de komende twee wedstrijden nog spannend.

Nieuwerkerk stond de afgelopen week behoorlijk in de picture. Concurrenten HKC en TOP schreven Nieuwerkerk al de play-offs in en ook op Korfbal.nl ging het al om de play-offs. Nieuwerkerk is daar echter nog niet. Dit weekend had de ploeg een grote stap kunnen zetten. Na de overwinning van TOP op HKC eerder op de avond, wist de ploeg van Simons en Van Essen dat definitieve plaatsing er nog niet in zat in Amsterdam. In Amsterdam werd het vlaggenschip van CKV Nieuwerkerk gesteund door bijna 150 blauw zwarte supporters. Met twee bussen en veel auto's was het publiek haar helden achterna gereisd. AW/DTV speelde nog voor handhaving en moest dus ook aan de bak.

Dat bleek al snel in de wedstrijd. AW/DTV speelde met Clarence Rademakers in de basis. Hij moest "oorlog maken" en slaagde daar goed in. Vanaf het begin af aan moest Nieuwerkerk in de achtervolging op AW/DTV. Nieuwerkerk begon met Dani Hoogendoorn aan de kant en speelde in de "KCC-variant", dus met Jop Brouwer en Niels Stuurstraat naast elkaar. Beide heren kwamen in de eerste helft niet goed uit de verf. Het is aan Nieuwerkerk om de komende twee weken te bepalen hoe dit kwam. We kunnen dit makkelijk opschrijven vanaf de kant, maar dat is niet aan ons. Feit is dat de twee spitsen te weinig in stelling werden gebracht de eerste helft.

AW/DTV knokte vanaf het begin af aan voor elke centimeter en scheidsrechter Jelle den Dekker moest alle zeilen bijzetten. Tot aan 3-3 kwam Nieuwerkerk steeds op achterstand om vervolgens weer gelijk te komen. Op 6-3 sloeg AW/DTV een eerste serieus gaatje, door doelpunten van Danny de Vos (2x) en Linsey van Mourik. Nieuwerkerk was zeer onrustig. Veel foute passes, weinig herhaling en teveel verkeerde keuzes in de aanval. Een te groot deel van de ploeg leek onder hoogspanning te staan. Nergens voor nodig.

Via goals van Babette Blok (dodelijk op de vrije bal de eerste helft) en Miriam Swart kwam Nieuwerkerk terug op 6-5 en binnen de 10 minuten zette Cathy van Horik Nieuwerkerk met een slimme goal weer naast de Amsterdammers. Nog een kwartier tot de rust. Herstellen, even de rust pakken en uitlopen. Dat zou je denken. Dit gebeurde niet. AW/DTV liep net zo makkelijk weer uit naar 9-6 door goals van Amber ten Hulsen (korte kans), Jim Snel (stip) en Cedric Pardieck. Nieuwerkerk weer in de achtervolging, zeker toen Danny de Vos met zijn derde treffer de 10-6 binnenschoot.

Nieuwerkerk nam na een klein kwartier een time out. Direct na de time out 10-7 uit een vrije bal van Blok. Na de 11-7 van AW was het Miriam Swart met een doorloper voor 11-8. Danny de Vos met alweer zijn vierde voor 12-8. Het verschil van vier bleef in tact. Ook na de 12-9 van Stuurstraat en de 13-10 van Swart (haar derde goal alweer). Op 15-10 kwam AW zelfs op een gaatje van 5. Stuurstraat en Collee schoten Nieuwerkerk nog naar 15-12, maar Pardieck bepaalde met een doorloper de ruststand op 16-12.

Nieuwerkerk was behoorlijk overlopen de eerste helft. In de aanval maakte de ploeg teveel fouten. Er was een onrust in de ploeg die we eigenlijk nog niet eerder hadden gezien dit seizoen. Ook in verdedigend opzicht maakte het team teveel fouten. Het leverde een ruststand op die we ook in Nieuwerkerk zagen: 12-16 voor AW/DTV.

Na rust stond Stuurstraat op bij Nieuwerkerk. Hij maakte duidelijk dat hij het ging doen en dat hij de bal moest krijgen. Binnen een minuut was het 16-14 door twee schoten van Stuurstraat. Nieuwerkerk bracht Dani Hoogendoorn voor Jop Brouwer in de defensie. Uit een strafworp kwam AW op 17-14 maar Collee schoot direct de 17-15 binnen. Ook Collee was erg scherp in de tweede helft.

Ook de tweede goal na de rust van AW was vanaf de strafworpstip. Nieuwerkerk maakte hier niet de goede keuzes. Stuurstraat direct na deze stip van afstand met zijn zesde en de 18-16. Het waren duidelijk Collee en Stuurstraat die het moesten doen in deze fase voor Nieuwerkerk. Binnen vijf minuten helaas alweer 19-16 met de vijfde (en laatste) treffer van Danny de Vos.

Zo kwam Nieuwerkerk maar niet dichterbij. Collee met 19-17, direct gevolgd door Clarence Rademakers met de 20-17. Doordat Jim Snel niet vrij kwam tegen Collee werd Rademakers gezocht in de punt en hij kon teveel doen. Mede daarom ook de wissel van Jop Brouwer voor Mats Rodenburg in de verdediging. Rodenburg had ook in aanvallend opzicht in de eerste helft pech met enkele schoten op zijn favoriete afstand.

Stuurstraat was niet te houden de eerste fase na de rust. De 20-18 dan ook uit zijn handen en zijn 7e goal. Nieuwerkerk bracht toen Lotte Dingjan voor Cathy van Horik. In de aanval daardoor veel aanvallende kracht met Swart, Dingjan, Collee en Brouwer bij elkaar. Maar dit vak was zoekende. Misschien wel teveel zoekende. Toch schoten Collee en Stuurstraat Nieuwerkerk dichterbij. Na ruim 10 minuten was de stand 21-20. Kon Nieuwerkerk ernaast komen?

Nee. Ondanks een vrije bal van Blok lukte het niet om de 21-21 te maken. Aan de andere kant schoten Snel en Pardieck raak voor AW: 23-20. Bij Nieuwerkerk kwam Bram Boeter in de ploeg om rebound te brengen in het vak van Collee en Swart. Collee schoot nog wel de 23-21 binnen, maar echt rustiger werd het er niet op in dit vak. Dingjan kon ook niet brengen wat ze de laatste maanden wel deed. Toch kwam Nieuwerkerk andermaal op 1 punt door een goal van Hoogendoorn onder de korf: 23-22. De spanning was voelbaar in de Amsterdamse hal.

AW bracht Vikaahs Mahadew Missier en hij schoot tegen Boeter de 24-22 binnen. Daarna een rake vrije bal van Pardieck (zijn 7e) en Nieuwerkerk moest weer vol in de achtervolging. Goals van Collee en Blok brachten de spanning weer terug: 25-24 met nog ruim vijf minuten. Het kon alle kanten op. Nieuwerkerk bleef echter de verkeerde keuzes maken in aanvallend opzicht.

AW verdiende de overwinning uiteindelijk ook meer dan Nieuwerkerk. De Amsterdamse ploeg was rustiger en overtuigender. Op de juiste momenten waren het Snel (stip) en Gina de Groot voor de 27-24. Nieuwerkerk knakte. Collee schoot nog wel zijn 8e binnen, maar de eindstand werd 27-25. AW/DTV handhaaft zich hiermee (terecht) in de Hoofdklasse. Nieuwerkerk maakt het hierdoor spannend.

Na de wedstrijd uiteraard teleurstelling bij spelers en coaches. Door alle aandacht op de play-offs had Nieuwerkerk misschien dit weekend al feest willen vieren. Helaas, dat is niet het geval. TOP doet het super goed, door ook bij HKC te winnen. Nieuwerkerk nu op 18 punten en TOP op 16. Het blijft spannend.

Nieuwerkerk staat er nog steeds prima voor en de ploeg moet de rust bewaren. Dit duel met AW/DTV was een uitstekende test-case. Voor een aantal spelers geldt dat zij niet goed met de spanning om gingen. Volgende keer beter. Over twee weken de uitwedstrijd bij Rohda. Opdracht is "simpel". Winnen en met zoveel mogelijk goals verschil. We hopen wederom op veel Nieuwerkerks publiek!

KCC won thuis van Avanti en plaatst zich daardoor, net als Dalto en Oost Arnhem in de andere poule, voor de play-offs. Onze felicitaties voor KCC. KCC kan over twee weken thuis kampioen worden in het thuisduel met AW/DTV.

Doelpunten Nieuwerkerk: Koen Collee 8, Niels Stuurstraat 8(2), Miriam Swart 3, Babette Blok 3, Cathy van Horik 1, Laura v.d. Linden 1 en Dani Hoogendoorn 1 

Doelpunten Aw/Dtv: Cedrick Pardieck 7(2), Jim Snel 5(4), Danny de Vos 5, Clarence Rademakers 3, Gina de Groot 2, Linsey van Mourik 2, Amber ten Hulsen 2 en Vikash Mahadew Missier 1