CKV Nieuwerkerk

Nieuwerkerk verslaat KCC in derby met 27-22

Datum: 12-01-2020 11:24

Nieuwerkerk oppermachtig in derby tegen KCC

 

Foto’s van Peter van Dieren (KCC)

https://www.oypo.nl/nl/a69b06bda9d56418

Interviews door IJssel Sport

Leon Simons:

https://www.youtube.com/watch?v=qF8rja727v0&feature=youtu.be

Koen Collée:

https://www.youtube.com/watch?v=cFls5e7Pig0

Stefan Dekkers

https://www.youtube.com/watch?v=HHi47QcjWew

Frits Wip

https://www.youtube.com/watch?v=lR9MVwJLZq4

Het vlaggenschip van CKV Nieuwerkerk is 2020 fantastisch begonnen. De ploeg van coaches Leon Simons en Jan van Essen versloeg de ongeslagen koploper KCC met maar liefst 27-22. In de derby tegen Capelle keek Nieuwerkerk al snel tegen een 1-4 en 2-5 achterstand aan. Onder aanvoering van een uitmuntende Jop Brouwer zette Nieuwerkerk de achtervolging in. Onder toeziend oog van de burgemeester en wethouder van de gemeente Zuidplas pakte de ploeg een 6-5 voorsprong om vervolgens via 9-9 en 11-11 een 14-11 voorsprong bij rust te pakken. In de tweede helft werd het verschil vier op 17-13. KCC kwam goed terug tot 20-19, maar daarna besliste Nieuwerkerk de wedstrijd door uit te lopen naar 23-19 en 25-21. Uiteindelijk won Nieuwerkerk met maar liefst vijf doelpunten verschil en daar kan de hele club ongelooflijk trots op zijn. De nederlaag in Capelle werd meer dan hersteld en Nieuwerkerk liet andermaal zien in de top van de Hoofdklasse thuis te horen.

Nieuwerkerk keek al weken uit naar deze kraker. Natuurlijk was de wedstrijd in Capelle mooi, maar de return in Nieuwerkerk moest nog mooier worden. De organisatie van CKV Nieuwerkerk had flink uitgepakt. Alles liep gestroomlijnd en de kersverse burgemeester van de gemeente Zuidplas Han Weber en wethouder sport Jan Verbeek kregen een warm welkom in een bomvolle sporthal. Het was derby-time en dat was te zien en te merken in de Kleine Vink. In een kolkende zaal maakten beide teams hun opwachting in de spotlight en een fantastische laser-show, inclusief streamers en led-lights.

Het was al aangekondigd in de voorbeschouwing van Nieuwerkerk. Iedereen was benieuwd naar de opstelling van beide teams. Nieuwerkerk hield dit keer Dani Hoogendoorn aan de kant en stelde spitsen Niels Stuurstraat en Jop Brouwer samen op. Dit aanvallend levensgevaarlijke duo mocht gaan aanvallen tegen Mark Behrens en Stefan Dekkers. Aan de andere kant werden Koen Collée en Mats Rodenburg gekoppeld aan het international-duo Bo Oppe en Julian Middelkoop. Dit oranje-duo schitterde vorige week nog namens Oranje -21 op de Korfbal Challenge. In de Kleine Vink kwamen de jeugdige internationals niet uit de verf. Julian Middelkoop zat vanaf minuut 1 in de broekzak van Collée en kwam daar niet meer uit. Het resultaat was 0 veldgoals voor Middelkoop.

Ook de Nieuwerkerkse dames revancheerden zich van de vorige wedstrijd. Babette Blok en Miriam Swart deden dat in scorend opzicht. Blok was verantwoordelijk voor vier veldgoals en Miriam Swart voor evenveel strafworpen. Cathy van Horik schoot een hele belangrijke bal binnen. In verdedigend opzicht stonden alle Nieuwerkerkse dames veel beter dan drie weken geleden. Het heerlijke blok van Laura v.d. Linden in de tweede helft was daar kenmerkend voor.

Jop Brouwer stond dit keer dus weer in de basis en dat was te merken. Hij schoot binnen de minuut Nieuwerkerk op 1-0. Brouwer werd verdedigd door Mark Behrens en daar lag het pijnpunt voor KCC. Behrens kreeg geen moment vat op Brouwer en Frits Wip en Ed v.d. Steen deden er (te) lang over om daar een antwoord op te verzinnen. Eigenlijk kwam dat antwoord er nooit. Desondanks begon KCC goed aan de wedstrijd. Bo Oppe schoot zijn eerste treffer binnen. Na een knappe omdraaibal van Mandy Biesbroek en een schot van Stefan Dekkers stond KCC na vijf minuten op 1-3. Toen Bo Oppe ook al snel de 1-4 binnen schoot leek de wedstrijd dezelfde kant op te gaan als de eerste ontmoeting eind december. Oppe begon met twee schoten goed aan de wedstrijd. Daarna kwam de jeugdinternational niet meer in het stuk voor. Mats Rodenburg had hem goed onder controle.

Nieuwerkerk ging op jacht naar de aansluiting en die werd ook gevonden. Door goals van Babette Blok en Mats Rodenburg stond het 3-5 na ruim zeven minuten. Al snel was duidelijk dat het vak van Niels Stuurstraat en Jop Brouwer niet te stoppen was voor KCC. Met zeer gevarieerd spel stuurde Nieuwerkerk KCC in dat vak van het spreekwoordelijke kastje naar de muur en via twee schoten van Jop Brouwer was het binnen tien minuten alweer 5-5. Via een doorbraakactie verdiende Miriam Swart vervolgens een strafworp, waaruit Mats Rodenburg Nieuwerkerk op voorsprong kon zetten op 6-5.

Tien minuten gespeeld en het was al duidelijk waar het verschil gemaakt ging worden. Met een knappe goal zette Mark Behrens KCC op 6-6 waarna KCC een time out nam. Stuurstraat en Brouwer zorgden vervolgens voor de 8-6, waarna het via 8-7 Mats Rodenburg was die de 9-7 van achter de korf binnenschoot. Daarna een wat mindere fase van Nieuwerkerk. De ploeg kreeg in een kort tijdsbestek drie strafworpen tegen. De dames van KCC verdienden twee strafworpen waardoor Middelkoop de stand op 9-9 kon zetten. Een opluchting voor Middelkoop, want de zo geprezen international kwam buiten deze strafworpen niet tot scoringskansen door het uitstekende verdedigende werk van Koen Collée. Aan de andere kant was Collée aanvallend zeker ook niet fantastisch, maar iedereen in de Kleine Vink was het er zaterdag wel over eens dat het duel tussen deze twee talenten glansrijk werd gewonnen door de aanvoerder van Nieuwerkerk. Doordat die andere international van KCC (Bo Oppe) zijn kruit ook al had verschoten na een paar minuten, moesten de Capelse dames het volledig overnemen. De van KOAG afkomstige Anouk Edens was in de eerste helft de meest opvallende dame aan Capelse zijde. In het verloop van de wedstrijd eiste Edens echter te veel op met een te laag rendement, waardoor zowel zij als haar mannelijke vakgenoten onvoldoende uit de verf kwamen.

Op 9-9 miste Stefan Dekkers een strafworp. Via een doorloper van Biesbroek kwam KCC niet veel later alsnog op 9-10. Collée schoot de 10-10 binnen en Stuurstraat zette Nieuwerkerk daarna weer op voorsprong. Nadat Edens de 11-11 had aangetekend waren de slotminuten van de eerste helft voor Nieuwerkerk. Miriam Swart verdiende heel slim een strafworp waaruit Rodenburg de 12-11 kon scoren. De 13-11 van Collée was een heerlijke treffer uit de draai. Bij de 14-11 drie seconden voor rust liet Nieuwerkerk zien hoe volwassen de ploeg inmiddels is geworden. Op 25 seconden kwam de bal in het vak en het werd vervolgens prima uitgespeeld. De uitblinker van de eerste helft, Jop Brouwer, mocht met zijn 5e treffer de ruststand op 14-11 bepalen.

In de tweede helft was het wachten op een reactie van Frits Wip. Wat ging hij bedenken tegen het gevaar van Jop Brouwer? Hij kon Mark Behrens eigenlijk niet laten staan op de ontketende Brouwer. Dat deed Wip wel en dat was opmerkelijk te noemen. KCC speelde in het vervolg van de wedstrijd aanvallend bijna alles over de dames. Stefan Dekkers maakte het wel waar in de tweede helft. De ex-speler van Nieuwerkerk was bij KCC de enige speler die er stond de tweede helft. Het was te weinig voor de koploper.

Na de rust zette Anouk Edens KCC al snel op 14-12, maar Nieuwerkerk bleef steeds op een gaatje van drie. Zo werd het 15-12 door Rodenburg en 16-13 door Stuurstraat. Op 17-13 zette Babette Blok Nieuwerkerk uit een vrije bal zelfs op een verschil van vier. De uitverkochte Kleine Vink ging er nog maar eens goed achter staan. Er hing een derby-sensatie in de lucht.

KCC gaf niet op en bleef via Stefan Dekkers in de wedstrijd. Via 17-15 en 18-16 bleef het erg spannend in de Kleine Vink. Op 18-16 de eerste wissel. Nieuwerkerk bracht Dani Hoogendoorn voor Mats Rodenburg. Rodenburg ging met vijf goals naar de kant. De wissel was voor een zekere rebound in de persoon van Hoogendoorn. Dat pakte goed uit, want Cathy van Horik schoot de 19-16 binnen in de 8e minuut na rust. Het laatste kwartier ging in.

Na de 19-17 van Behrens (zijn derde goal) begon KCC ook met wisselen. Sydney Schol kwam in het veld voor Mark Behrens. Schol nam de bewaking over van Jop Brouwer. Achteraf gezien zullen Wip en V.d. Steen niet tevreden terugkijken op deze wissel. Schol kwam om meer druk te leggen op het schot van Jop Brouwer, maar de Dordtenaar ging eigenlijk alleen maar makkelijker schieten. Toch kwam KCC eerst dichterbij. Nadat Blok Nieuwerkerk op 20-17 had gezet (haar derde treffer) wist KCC via een strafworp van Middelkoop en een schot van Dekkers op 20-19 te komen. Dit was het moment voor KCC om de wedstrijd te doen kantelen.

Gelukkig verdiende Miriam Swart op een slimme manier een strafworp die werd benut door Koen Collée. Na de 21-19 waren het twee heerlijke schoten van Jop Brouwer die Nieuwerkerk op 23-19 zetten. De laatste tien minuten waren inmiddels in gegaan. Stefan Dekkers was de man voor KCC in deze fase. Hij zorgde voor 23-21 en liet zien wat KCC nodig had. Zijn teamgenoten Oppe en Middelkoop konden het niet overnemen. Aan de andere kant werden de doelpunten van Babette Blok (haar 4e) en Niels Stuurstraat (zijn 5e treffer) zeer enthousiast ontvangen. Nieuwerkerk stond met nog minder dan vijf minuten op een 25-21 voorsprong. Dat mocht toch niet meer mis gaan.

Dat ging het ook niet. Dekkers schoot KCC met zijn achtste goal KCC nog wel op 25-22. Dekkers moest het echter teveel in zijn eentje doen zaterdag. Bij Nieuwerkerk ging het publiek er nog eenmaal flink achterstaan en via goals van Collée en Stuurstraat werd de eindstand op 27-22 bepaald. Vlak voor het einde pakten Brouwer (Nwk) en Dekkers (KCC) nog een onnodige gele kaart. Het mocht de pret voor Brouwer niet drukken. Hij speelde een fantastische wedstrijd en zag zijn ploeg met 27-22 winnen. De eerste nederlaag voor KCC dit zaalseizoen.

Een prachtige zege voor Nieuwerkerk, dat heel verdiend van KCC wist te winnen. Deze overwinning smaakt extra goed in Nieuwerkerk en daar mag dan ook best even van genoten worden. Zaterdag wacht echter weer TOP in Arnemuiden en dan moet Nieuwerkerk er weer staan.

Doelpunten Nieuwerkerk: Jop Brouwer 7, Niels Stuurstraat 6(2), Mats Rodenburg 5(3), Koen Collée 4(2), Babette Blok 4 en Cathy van Horik 1

Doelpunten KCC: Stefan Dekkers 8(1), Julian Middelkoop 3(3), Mark Behrens 3, Bo Oppe 2, Mandy Biesbroek 2, Anouk Edens 2, Demi van Oosten 1 en Tessa Noordzij 1